top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Spotify

СМЕСЕНИ ЖАНРОВЕ | ГОЛЯМА СЦЕНА | 19:00

МУХИТЕ

ВРЕМЕТРАЕНЕ

graph.png

60 МИН

ai shte ti eba maikata wix.jpg
scena.png

място

ГОЛЯМА

СЦЕНА

janr.png

жанр

СМЕСЕНИ

ЖАНРОВЕ

calendar.png

датИ

time.png

НАЧАЛЕН ЧАС

19:00

ai shte ti eba maikata wix.jpg
muhite poster.png

СЛЕД ПЕТНАДЕСЕТ ГОДИНИ В ИЗГНАНИЕ, ОРЕСТ СЕ ЗАВРЪЩА В РОДНИЯ СИ ГРАД АРГОС, ЗА ДА ОТКРИЕ, ЧЕ МАЙКА МУ (КЛИТЕМНЕСТРА) И НЕЙНИЯТ ЛЮБОВНИК (ЕГИСТ) СА УБИЛИ БАЩА МУ – ЦАР АГАМЕМНОН. УЗУРПАТОРИТЕ НА ТРОНА ДЪРЖАТ НАРОДА В РОБСТВО И НИЩЕТА ЧРЕЗ СТРАХ, СЕСТРАТА НА ОРЕСТ, ЕЛЕКТРА, Е ПРЕВЪРНАТА В СЛУГИНЯ. КАКВО СЛЕДВА?

 

ИЗПОЛЗВАЙКИ ДРЕВЕН МИТОЛОГИЧЕН МАТЕРИАЛ КАТО ОСНОВА, САРТЪР УСПЯВА УМЕЛО ДА НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО НИ КЪМ ВАЖНИ ЗА ДОБРУВАНЕТО НА ЛИЧНОСТТА И ОБЩЕСТВОТО ТЕМИ. НА ПЪРВО МЯСТО ТЕМАТА ЗА СВОБОДАТА. САРТЪР ТВЪРДИ, ЧЕ „ЧОВЕК Е ОСЪДЕН ДА БЪДЕ СВОБОДЕН”. НИКОЙ НЯМА ВЛАСТ НАД НАС, ДОКАТО НИЕ НЕ ИЗБЕРЕМ ДА МУ ДАДЕМ ТАЗИ ВЛАСТ. СВОБОДАТА Е ДАР, НО И БРЕМЕ, ТЯ Е ОТГОВОРНОСТ. ТЕМАТА ЗА ИЗБОРА. ТЪЙ КАТО ЕКЗИСТЕНЦИАЛИСТИТЕ ВЯРВАТ В РАДИКАЛНАТА ЛИЧНА СВОБОДА, ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ИЗБОР. НИЕ ИЗБИРАМЕ ЦЕННОСТИТЕ СИ, ИЗБИРАМЕ ИДЕНТИЧНОСТТА СИ И ДОРИ ИЗБИРАМЕ ДАЛИ ДА СМЕ ЖИВИ ИЛИ НЕ. СЪЗДАВАЙКИ И НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕСЪЗДАВАЙКИ СЕБЕ СИ, ЧОВЕКЪТ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ НАБОР ОТ ЦЕННОСТИ ЧРЕЗ ДЕЙСТВИЕ. ВАЖНО Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ ДЕЙСТВИЕТО, А НЕ МИСЛИТЕ, ВЯРВАНИЯТА ИЛИ СТРЕМЕЖИТЕ СЪСТАВЛЯВАТ ТОЗИ ИЗБОР. ИЗБИРАЙКИ ОПРЕДЕЛЕНА ЦЕННОСТ (ЧЕСТНОСТ, СВОБОДА, РАЗКАЯНИЕ И Т.Н.), НИЕ Я СЪЗДАВАМЕ. ЗА САРТР ИЗБЯГВАНЕТО НА ИЗБОР ОЗНАЧАВА БЯГСТВО ОТ ЛИЧНАТА СВОБОДА ИЛИ САМОИЗМАМА. ТЕМАТА ЗА ВИНАТА. ВИНАТА Е НАЛОЖЕНА ОТ ВЛАДЕТЕЛИТЕ НА КРАЛСТВОТО – ЕГИСТ И ЮПИТЕР, ТЕ ИЗПОЛЗВАТ УГРИЗЕНИЯТА КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА ПОТИСКАНЕ НА СВОИТЕ ПОДАНИЦИ. ДОКАТО НАСЕЛЕНИЕТО Е ЗАЕТО ДА СЕ ПОКАЙВА И СЪЖАЛЯВА, ТО Е ОТДАЛЕЧЕНО ОТ ЛИЧНАТА СИ СВОБОДА. НАРОДЪТ НА АРГОС Е ЗАБРАВИЛ, ЧЕ ОТ НЕГО ЗАВИСИ ДА ИЗБЕРЕ ЦЕННОСТНА СИСТЕМА И ДА РЕШИ - КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ. ВМЕСТО САМИ ДА ИЗБИРАТ, ТЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА ВЪНШНА СИЛА ДА ИМ НАЛОЖИ СИСТЕМА ОТ МОРАЛ.

 

"МУХИТЕ" (ПОДОБНО НА ОСНОВНАТА ИДЕЯ НА ЕКЗИСТЕНЦИАЛИЗМА) ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ПРЕДАДЕ НА ХОРАТА, ЧЕ СИЛАТА НА ЦАРЕТЕ И БОГОВЕТЕ СЕ ОСНОВАВА САМО НА ФАКТА, ЧЕ ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ СА СВОБОДНИ. СВОБОДНИ ДА ВЗЕМАТ САМИ РЕШЕНИЯ, ДА ВЪРВЯТ ПО СВОЯ ПЪТ, ВМЕСТО ДА ОБВИНЯВАТ ЗА ВСИЧКО НЯКОЙ АВТОРИТЕТ И ТАКА ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ОТГОВОРНОСТТА.  

МЕСТАТА СЕ ИЗЧЕРПВАТ БЪРЗО! ПОБЪРЗАЙ!

ai shte ti eba maikata wix.jpg

С УЧАСТИЕТО НА...

ai shte ti eba maikata wix.jpg
123655961_1763707343795377_8458989974878021882_n.jpg

СТОЯН
РАДЕВ /ГОСТ/

142305031_10215977448982979_6150201867188413468_n.jpg

ПЛАМЕН
ПЕТКОВ

ai shte ti eba maikata wix.jpg

А ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ...

ТОВА Е МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПИЕСА – САРТР ПРИЗОВА КЪМ СЪПРОТИВА...

ai shte ti eba maikata wix.jpg
мухите zaglawie.png

АВТОР - жан-пол сартр

рЕЖИСЬОР - дАМян тЕНЕВ

СцЕнография - ВЕличка Джамбазова

УЧАСТВАт - СТОЯН РАДЕВ, АЛЕКСАНДРА МИХАЙЛОВА, АНТОНИЯ ВЕЛЕВА, ВАЛЕНТИН ЧЕНКОВ, ВАЛЕРИ ЗАРКОВ, ВЕСЕЛИН ИВАНОВ, ВИЛИАНА ДИМИТРОВА, ДЖАН ЯКУБ, ДИМИТРИЯ МИЛУШЕВА, КАТРИН ЛАЛОВА, КОЛЬО СТАЙКОВ, КРИСТИНА КОНСТАНТИНОВА, НИКОЛА ОРЕШКОВ, НИКОЛЕТА ВЕЛЧЕВА, ПЛАМЕН ПЕТКОВ, РАДОСТИНА ВЕЛКОВА, РОСЕН КАРАДЖОВ, СВЕТЛЬО ИВАНОВ И СТЕФАНИ ЛЕЧЕВА

ai shte ti eba maikata wix.jpg

НАДНИКНЕТЕ ЗАД КУЛИСИТЕ...

ai shte ti eba maikata wix.jpg

ТОВА, КОЕТО СЕ ОПИТВАМЕ ДА КАЖЕМ Е, ЧЕ...

bottom of page