top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Spotify
ai shte ti eba maikata wix.jpg

СТЕНДЪП.png

КАКВО Е СТЕНДЪП КОМЕДИЯ?  

 

СТЕНДЪП КОМЕДИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ДЕФИНИРА ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН: КОМИК, КОЙТО РАЗКАЗВА ЗАБАВНИ ИСТОРИИ ЧРЕЗ КОМЕДИЙНА ПЕРФОМАТИВНОСТ, В ОПИТ ДА РАЗСМЕЕ ПУБЛИКАТА. ЗВУЧИ ПРОСТО, НО НЕ Е ТОЛКОВА ЛЕСНО.  ТЯ ИЗИСКВА МНОГО ПОДГОТОВКА, РЕЗЕРВНИ ВАРИАНТИ НА ШЕГИ И ИСТОРИИ, КОИТО БИВАТ ИЗПОЛЗВАНИ В СЛУЧАЙ, ЧЕ ПУБЛИКАТА НЕ РЕАГИРА ПО ЖЕЛАНИЯ НАЧИН. СТЕНДЪП КОМИКЪТ ТРЯБВА ДА Е ФЛЕКСАБИЛЕН - ОТ НЕГО НЕ СЕ ИСКА САМО ДА ЗНАЕ ОГРОМНО КОЛИЧЕСТВО „СМЕШКИ“, НО И ДО ПРИТЕЖАВА УСЕТА В КОЙ МОМЕНТ КОЯ ШЕГА Е УДАЧНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЕЙСТВИЕТО. СТЕНДЪП КОМЕДИАНТИТЕ СА В ЕДИН НЕПРЕСТАНЕН ПРОЦЕС НА САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И УЧЕНЕ, КАТО СЛЕДЯТ СВЕТОВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В СФЕРАТА.

Stand-up Comedy

КРАТКА ИСТОРИЯ НА СТЕНДЪП-А      

 

СТЕНДЪПЪТ ВОДИ СВОЕТО НАЧАЛО ОТ ВОДЕВИЛИТЕ В НЮ ЙОРК, САЩ. СИЛНО ПОВЛИЯН ОТ ВАРИЕТЕТО И МОНОЛОГИЧНАТА ПЕРФОРМАТИВНА ФОРМА. С ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЖАНРА „СТЕНДЪП“, В НЕГО СЕ СМЕСВАТ РЕДИЦА ДРУГИ СЦЕНИЧНИ ФОРМИ, СРЕД КОИТО МОЖЕМ ДА ЗАБЕЛЕЖИМ И ФОКУСИ. НО НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ЗА СТЕНДЪП КОМЕДИЯТА Е, ЧЕ ТЯ Е СИЛНО БАЗИРАНА ВЪРХУ ОПРЕДЕЛЕНА КУЛТУРА. НАПРИМЕР ТУК ШЕГИТЕ ЗА БАЙ ГАНЬО СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАБАВНИ И ПРОВОКИРАЩИ, НО В АНГЛИЯ ТЕ НЯМА ДА БЪДАТ РАЗБРАНИ.  С ТЕЧЕНИЕ НА ВРЕМЕТО, КОМЕДИЙНОТО ПИСАНЕ ПРИДОБИВА СВОЯ ФОРМА И СТИЛ. ВИЦОВЕТЕ, ИСТОРИИТЕ И/ИЛИ ШЕГИТЕ СА СИЛНО ОБВЪРЗАНИ ЕДНА С ДРУГА КАТО ЧЕСТО СЕ ПРАВЯТ РЕФЕРЕНЦИИ КЪМ ПРЕДНАТА ШЕГА. ЛЕСНО Е ДА МИСЛИМ, ЧЕ СТЕНДЪПЪТ НАВСЯКЪДЕ Е ЕДНАКЪВ И НЕ ВКЛЮЧВА В СЕБЕ СИ РАЗЛИЧНИ РАЗКЛОНЕНИЯ. ТОВА ОБАЧЕ НЕ Е ВЯРНО. СТЕНДЪП КОМЕДИЯТА СЕ РАЗДЕЛЯ НА НЯКОЛКО ПОДКАТЕГОРИИ: АЛТЕРНАТИВЕН (НЕКОМЕРСИАЛЕН); СТЕНДЪП С ГЕРОИ/ПЕРСОНАЖИ (ОБИКНОВЕНО АКТЬОРИТЕ, КОИТО СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ТОВА РАЗКЛОНЕНИЕ НА СТЕНДЪП-А, СА ИЗГРАДИЛИ ОБРАЗ, КОЙТО ПРАКТИКУВАТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, НАПР. МИСТЪР БИЙН); КОМИЧНА МУЗИКА (КОМИК, КОЙТО ИЗПОЛЗВА МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ И/ИЛИ ПЕСНИ В СКЕЧОВЕТЕ СИ); ИМПРОВИЗАЦИОНЕН; „НАПАДАТЕЛЕН“ (ШЕГИТЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДЕФИНИРАНИ КАТО „ЗАЯЖДАНЕ“, КОЕТО ЧЕСТО МОЖЕ ДА БЪДЕ НАСОЧЕНО КЪМ НЯКОЙ ОТ ПУБЛИКАТА); ПОЛИТИЧЕСКА САТИРА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ. СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ, ЧЕ СМЕХЪТ Е СЪБИТИЕ, КОЕТО НИ СЪБИРА ЗАЕДНО И НИ ПРИОБЩАВА В ЕДНО ЦЯЛО. ТОЙ НИ СВЪРЗВА ЕДИН С ДРУГ И НИ ПРАВИ ПО-ДОБРИ. НЕ СЛУЧАЙНО ИМАМЕ ХУБАВАТА ПОГОВОРКА „КАКВОТО Е САПУНЪТ ЗА ТЯЛОТО, ТОВА Е СМЕХЪТ ЗА ДУШАТА“. ИМЕННО ЧРЕЗ КОМЕДИЯТА СЕ ПРЕЧИСТВАМЕ ОТ ВСИЧКАТА ВУЛГАРНОСТ, КОЯТО НИ ЗАЛИВА, А СТЕНДЪП КОМЕДИЯТА Е МОЖЕ БИ НАЙ-ЕФИКАСНИЯТ МЕТОД.  

ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ СЕДМИЦИ, ДКТ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ СЕ ПРЕВЪРНА В ДОМ НА СМЕХА И РАДОСТТА. В ПОДОБНИ МРАЧНИ ВРЕМЕНА, В КОИТО ВСЕКИ ДЕН СМЕ ОБСИПАНИ И ЗАЛИВАНИ С ТЕЖКА ИНФОРМАЦИЯ И НЕЯСНОТА ОТНОСНО БЪДЕЩЕТО НИ, ТЕАТЪРЪТ ОТНОВО СЕ ПРЕВЪРНА В ХРАМ, В КОЙТО ТЪРСИМ СВОЕТО ИЗЦЕЛЕНИЕ И СПАСЕНИЕ. МЯСТО, В КОЕТО ДА ОТДЪХНЕМ И ДА ЗАБРАВИМ ЗА ВСИЧКИ НЕВОЛИ И БЕДИ ОТ СИВОТО НИ ЕЖЕДНЕВИЕ.  СТЕНДЪП КОМЕДИАНТИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА АКОСТИРАТ В ШУМЕН, ЗА ДА ПРОВОКИРАТ И ДА ОТВЛЕКАТ ВНИМАНИЕТО НА ШУМЕНЦИ. ЦЕЛТА НА НАШИЯ ЕКИП Е ДА ПОКАЖЕ ВЪЗМОЖНО ПОВЕЧЕ ФОРМИ НА СЦЕНИЧНИТЕ ИЗКУСТВА НА НАШИТЕ ЗРИТЕЛИ, ДА ПРОКАРА КУЛТУРНА НИША, КОЯТО ЩЕ ПРЕДИЗВИКВА ИНТЕРЕС И ЩЕ ПРОВОКИРА ПУБЛИКАТА.

bottom of page