РУ.jpg

РАДОСТИНА ВЕЛКОВА

Радостина Велкова е родена на 21 януари 1995г в град Харманли. Завършва средното си образование в същия град. През 2010г става част от детската школа за актьорско майсторство на Светла Рудева.


Като дете Радостина се е занимавала с народни танци, модерен балет, кану-каяк, народно пеене и други.
През 2016г записва Актьорство за драматичен театър в Пловдивския университет ''Паисий Хилендарски'' при проф. д-р Александър Илиев.


През 2017г  влиза в образа на Медея във ''Фортуна десперата'' от Сенека, която се играе и на международния фестивал в Перперикон. През същата година изиграва и Мирандолина в "Изкуството на Комедия дел Арте" с режисьор проф. д-р Александър Илиев.


През 2018г взима участие в ''Духове'' от Уилям Шекспир. Превъплъщава се и в образа на безстрашната Жана Д'арк - ''Девата рицар'' с режисьор проф. д-р Александър Илиев.

През 2019г участва в проект ''Авангардна поезия от Украйна и България '' - Дейвид Айвс с режисьор ас. Зоя Капон, който се играе във Виена, Австрия.


През същата година заминава за Удине, Италия, където за седмица, заедно със студенти от цяла Европа, създават спектакъла ''Фиеста'' под режисурата на д-р Клаудио де Мальо - SAFest. Пак през 2019г участва във френско-аржентинско-испанска продукция по музика на Де Файа,Албениц, Пиацола и стихове на Лорка, Хулио Кортасар и Сторни. Спектакълът се играе на Античен театър, Пловдив. Взима и участие в ''Нощ на литературата'' в град Пловдив 2019.


2020г държи държавен изпит по Художествено слово ''Портрет на Иван Радоев'' режисьор: ас. Зоя Капон. Разпределена е и в ролята на Дамата в ''Асансьор'' от Иглика Пеева, режисьор: д-р Таня Жоакимсман. Играе във ''Евангелие на блудния син'' автор и режисьор: проф. д-р Александър Илиев, където тя е разпределена в ролите на Благородничката и Монахинята.


По време на обучението си Радостина изучава класически балет и джаз танци.


Веднага след завършването на висшето си образование, става част от трупата на Драматично-куклен театър ''Васил Друмев'' град Шумен.


Като част от трупата на ДКТ  ''Васил Друмев'' тя влиза в ролите на Аника в ''Пипи дългото чорапче'' по Астрид Линдгрен с режисьор Съби Събев, Никол в ''Мосю Журден'' по Молиер с режисьор Съби Събев и Радка в ''Михал Мишкоед'' от Сава Доброплодни с режисьор: Съби Събев


През 2018г Радостина взима участие във филма ''Лев Яшин. Вратарят на моите мечти'' - Василий Чигински, а през 2021г участва в сериала ''All Inclusive'' сезон 4 с ролята на рецепционист.

РУУУ.jpg

"Театърът за мен е емоцията, от която всеки има нужда. По-добрият свят..."