КАКВО Е СТЕНДЪП КОМЕДИЯТА?

Изкуството, което завладя светаПрез последните няколко години, стендъп комедията набира изключителна популярност в поп културата. Сред младото поколение, стендъп шоутата се превърнаха в нещо познато и добре разпознаваемо. Въпреки изключителният успех на стендъп-а, той не е познат на абсолютно всички.
Какво е стендъп комедия?


Стендъп комедията може да се дефинира по следния начин: комик, който разказва забавни истории чрез комедийна перфомативност, в опит да разсмее публиката. Звучи просто, но не е толкова лесно.

Тя изисква много подготовка, резервни варианти на шеги и истории, които биват използвани в случай, че публиката не реагира по желания начин. Стендъп комикът трябва да е флексабилен - от него не се иска само да знае огромно количество „смешки“, но и до притежава усета в кой момент коя шега е удачна за развитието на действието. Стендъп комедиантите са в един непрестанен процес на самоусъвършенстване и учене, като следят световните тенденции в сферата.


Кратка история на стендъп-а

Стендъпът води своето начало от водевилите в Ню Йорк, САЩ. Силно повлиян от вариетето и монологичната перформативна форма. С изграждането на жанра „стендъп“, в него се смесват редица други сценични форми, сред които можем да забележим и фокуси. Но най-важното, което трябва да се знае за стендъп комедията е, че тя е силно базирана върху определена култура. Например тук шегите за Бай Ганьо са изключително забавни и провокиращи, но в Англия те няма да бъдат разбрани.

С течение на времето, комедийното писане придобива своя форма и стил. Вицовете, историите и/или шегите са силно обвързани една с друга като често се правят референции към предната шега.

Кратка история на стендъп-а


Лесно е да мислим, че стендъпът навсякъде е еднакъв и не включва в себе си различни разклонения. Това обаче не е вярно. Стендъп комедията се разделя на няколко подкатегории: алтернативен (некомерсиален); стендъп с герои/персонажи (обикновено актьорите, които се обръщат към това разклонение на стендъп-а, са изградили образ, който практикуват през годините, напр. Мистър Бийн); комична музика (комик, който използва музикален инструмент и/или песни в скечовете си); импровизационен; „нападателен“ (шегите могат да бъдат дефинирани като „заяждане“, което често може да бъде насочено към някой от публиката); политическа сатира и още много други.Със сигурност можем да кажем, че смехът е събитие, което ни събира заедно и ни приобщава в едно цяло. Той ни свързва един с друг и ни прави по-добри. Не случайно имаме хубавата поговорка „Каквото е сапунът за тялото, това е смехът за душата“. Именно чрез комедията се пречистваме от всичката вулгарност, която ни залива, а стендъп комедията е може би най-ефикасният метод.През последните седмици, ДКТ „Васил Друмев“ се превърна в дом на смеха и радостта. В подобни мрачни времена, в които всеки ден сме обсипани и заливани с тежка информация и неяснота относно бъдещето ни, театърът отново се превърна в храм, в който търсим своето изцеление и спасение. Място, в което да отдъхнем и да забравим за всички неволи и беди от сивото ни ежедневие.

Стендъп комедианти от цялата страна акостират в Шумен, за да провокират и да отвлекат вниманието на шуменци. Целта на нашия екип е да покаже възможно повече форми на сценичните изкуства на нашите зрители, да прокара културна ниша, която ще предизвиква интерес и ще провокира публиката.

Днес в театъра ни пристига Георги Кючуков, един от най-добрите и разпознаваеми комедианти в България, за да ви разсмее до сълзи. „Stand-up Comedy Реколта“ е компилация от най-добрите и забавни скечове и шеги на Кючуков от последните пет години. За търсещите емоция и запомнящо се преживяване, билетите ви очакват тук.