top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Spotify

РАДИОБАЛЕТ | ПАРК-ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА | 2022

НОНУМЕНТ 2.0

ВРЕМЕТРАЕНЕ

graph.png

55 МИН

ai shte ti eba maikata wix.jpg
scena.png

място

варна

janr.png

жанр

пиЕСА

ЗА

СЛУШАНЕ

calendar.png
time.png

датИ

НАЧАЛЕН ЧАС

17:00

ai shte ti eba maikata wix.jpg
НОНУМЕНТ ПЛАКАТ.png

НОНУМЕНТ 2.0 Е КОПРОДУКЦИЯ МЕЖДУ ИНФОРМБЮРО И ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР ‘ВАСИЛ ДРУМЕВ”, ШУМЕН  ПРОЕКТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ПОДКРЕПАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, НАЦИОНАЛЕН ФОНД “КУЛТУРА”, ГЬОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ, „ФРАПОРТ ТУИН СТАР“-КОНЦЕСИОНЕР НА ЛЕТИЩЕ ВАРНА И ЛЕТИЩЕ БУРГАС.

 

НОНУМЕНТ 2.0 Е ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА „LIFE LONG BURNING – ЗА УСТОЙЧИВА ЕКОСИСТЕМА НА СЪВРЕМЕННИЯ ТАНЦ В ЕВРОПА“, КОЙТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ПРОГРАМА „ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА“ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

 

АРТИСТЪТ СТЕФАН А. ЩЕРЕВ И НЕМСКИЯТ АРТ КОЛЕКТИВ ЛИГНА ОТНОВО ОТПРАВЯТ ТВОРЧЕСКО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО, СВЪРЗАНО С Т.НАР. НЕПАМЕТНИЦИ (ИЛИ НОНУМЕНТИ) У НАС – СЛЕД НАГРАДЕНИЯ С ИКАР НОНУМЕНТ 1.0 НА ВРЪХ БУЗЛУДЖА, ТОЗИ ПЪТ ТЕ КАНЯТ ПУБЛИКАТА ПРЕД ПАРК-ПАМЕТНИКА НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА ВЪВ ВАРНА.

 

НОНУМЕНТ 2.0 Е РАДИОБАЛЕТ ПОД ФОРМАТА НА ПИЕСА ЗА СЛУШАНЕ. ВОДЕНИ ОТ СПЕЦИАЛНО ЗАПИСАН АУДИО-ФАЙЛ, КОЙТО ВСЕКИ ЗРИТЕЛ СЛУША САМОСТОЯТЕЛНО СЪС СЛУШАЛКИ, УЧАСТНИЦИТЕ ПРЕЖИВЯВАТ АРХИТЕКТУРАТА, СТАВАТ СВИДЕТЕЛИ НА СЦЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА НА (НЕ)ПАМЕТНИКА И ПОЛУЧАВАТ ПОКАНА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБИЧАЙНИ, ЕЖЕДНЕВНИ ЖЕСТОВЕ ИЛИ МАЩАБНИ ГРУПОВИ ХОРЕОГРАФИИ.

 

ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НЕПАМЕТНИЦИ (НОНУМЕНТИ) СА ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ЗАРЕДЕНИ, ЗАОБИКОЛЕНИ КАКТО ОТ ОМРАЗА И НОСТАЛГИЯ, НАГЛАСИ ЗА РЕВИЗИОНИЗЪМ И УНИЩОЖЕНИЕ, ТАКА И ОТ ЖЕЛАНИЕТО ЗА ОПАЗВАНЕ, КОНСЕРВАЦИЯ И ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ТЯХНАТА ФУНКЦИЯ В НАСТОЯЩЕТО. MOЖЕ ЛИ ЕДНА ТЕАТРАЛНА НАМЕСА (ПРЕДСТАВЛЕНИЕ) ДА ДЕМИТОЛОГИЗИРА ЕДИН НЕПАМЕТНИК (НОНУМЕНТ)? МОЖЕ ЛИ ДА НАПРАВИ СЪВРЕМЕННА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ ОТ НЕГО, ТАКА ЧЕ ДА ПРОМЕНИМ НАЛОЖЕНИТЕ СХВАЩАНИЯ ЗА МИНАЛОТО, ДА ИЗЖИВЕЕМ ЕДНО И СЪЩО ЕМОЦИОНАЛНО И КРИТИЧНО УСЕЩАНЕ ЗА НАСТОЯЩЕТО И ДА ОСИГУРИМ ОСМИСЛЕНО БЪДЕЩЕ БЕЗ ЛЪЖИ?

 

СИМВОЛЪТ НА БЕТОНИРАНОТО ПРИЯТЕЛСТВО ПРОВОКИРА АРТИСТИТЕ ДА СЕ РАЗРОВЯТ В АРХИВИТЕ, ДА СЕ СРЕЩНАТ С ОЧЕВИДЦИ, ДА ПРОЧЕТАТ МНОЖЕСТВО МАТЕРИАЛИ И СТАТИИ И ДА ПРЕДСТАВЯТ ПРЕМИЕРНО ПРЕД ВАРНЕНСКА ПУБЛИКА СВОЯТА ПОСЛЕДНА РАБОТА.

 

ПАРАЛЕЛНО С АРХИВНИТЕ ДАННИ И КУЛТУРНИ ПРЕПРАТКИ, СЪБРАНИ КАТО ОСНОВА ЗА ДРАМАТУРГИЯТА, ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА И ИЗЛОЖБА, КОЯТО ДАВА КОНТЕКСТ ИНИ ПОДГОТВЯ ЗА САМОТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ-РАДИОБАЛЕТ. СЪПЪТСТВАЩАТА ИЗЛОЖБА “ГОЛЕМИЯТ ПАМЕТНИК НА МАЛКОТО МИНАЛО”, ПРЕДСТАВЕНА ОТ КУРАТОРА РАЛИЦА ГЕРАСИМОВА, ЩЕ ПОКАЖЕ КУЛТУРНИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ НА ПАМЕТНИКА, КАКТО Е ВИДЯН ОТ СЪВРЕМЕННИ АРТИСТИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ. ТЯ Е КОМБИНАЦИЯ ОТ АРХИВНО ИСТОРИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ ПРОВЕДЕНО ОТ МАРГАРИТА ДОРОВСКА И ПРОЕКТ КОСМОДРУМ, КАКТО И ОТ СЪВРЕМЕННИ АРТИСТИЧНИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА ПАМЕТНИКА. ЕКСПОЗИЦИЯТА ОТВАРЯ ВРАТИ НА 8 ОКТОМВРИ ОТ 18:30 Ч. В ПОП-ЪП ПРОСТРАНСТВО НА УЛ. СОФРОНИЙ ВРАЧАНСКИ 24, В КВАРТАЛ ТАЛЯНА, ВАРНА.

 

РАДИОБАЛЕТ НОНУМЕНТ 2.0...

ai shte ti eba maikata wix.jpg
ai shte ti eba maikata wix.jpg
_C2A3111_edited.png

РАДИНА
АЛЕКСИЕВА

_C2A3590_edited.jpg

ПЛАМЕН
ИВАНОВ

_C2A4198_edited.png

СТЕФАНИ
ЛЕЧЕВА

С УЧАСТИЕТО НА...

ai shte ti eba maikata wix.jpg

А ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ...

НОНУМЕНТ 2.0 Е РАДИОБАЛЕТ ПОД ФОРМАТА НА ПИЕСА ЗА СЛУШАНЕ. ВОДЕНИ ОТ СПЕЦИАЛНО ЗАПИСАН АУДИО-ФАЙЛ, КОЙТО ВСЕКИ ЗРИТЕЛ СЛУША САМОСТОЯТЕЛНО СЪС СЛУШАЛКИ, УЧАСТНИЦИТЕ ПРЕЖИВЯВАТ АРХИТЕКТУРАТА, СТАВАТ СВИДЕТЕЛИ НА СЦЕНИ ОТ ИСТОРИЯТА НА (НЕ)ПАМЕТНИКА И ПОЛУЧАВАТ ПОКАНА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ОБИЧАЙНИ, ЕЖЕДНЕВНИ ЖЕСТОВЕ ИЛИ МАЩАБНИ ГРУПОВИ ХОРЕОГРАФИИ...

ai shte ti eba maikata wix.jpg
НОНУМЕНТ ЗАГЛАВИЕ.png

РАДИОБАЛЕТ НОНУМЕНТ 2.0

 

ПРОДУКЦИЯ: ИНФОРМБЮРО И ДКТ “ВАСИЛ ДРУМЕВ”-ШУМЕН

 

С ГЛАСОВЕТЕ НА: РАДИНА АЛЕКСИЕВА, ПЛАМЕН ИВАНОВ И СТЕФАНИ ЛЕЧЕВА

 

КОНЦЕПЦИЯ И РЕЖИСУРА: СТЕФАН А. ЩЕРЕВ И LIGNA - ОЛЕ ФРАМ, ТОРСТЕН МИКАЕЛСЕН И МИХАЕЛ ХЮНЕРС    

 

ТЕКСТ И ДРАМАТУРГИЯ: LIGNA - ОЛЕ ФРАМ, ТОРСТЕН МИКАЕЛСЕН И МИХАЕЛ ХЮНЕРС

 

МУЗИКА И САУНДСКЕЙП: ЕМИЛИЯН ГАЦОВ - ЕЛБИ

 

МЕНИДЖЪР ПРОДУКЦИЯ: АЛБЕНА ТАГАРЕВА

 

АРХИВ, ДИГИТАЛИЗАЦИЯ И ДОКУМЕНТАЦИЯ: МАРГАРИТА ДОРОВСКА

 

КОМУНИКАЦИЯ: ЯНА ПЕТКОВСКА

 

ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН: СТУДИО ЛУНОХОД, ТЕОДОРА СИМОВА

bottom of page