НИКОЛЕТА.jpg

НИКОЛЕТА ВЕЛЧЕВА

Николета Велчева е родена на 9 юли 1998 година във Варна.

 

Като дете Николета се е занимавала с различни спортове: художествена гимнастика, плуване, скокове във вода, народни танци, хип-хоп, салса и други. В гимназиалния си период посещава две актьорски школи - студио "Театър" на Стоян Радев и Веселина Михалкова и театралната школа на Николай Кенаров. През 2016 година играе ролята на Розалина в "Ромео и Жулиета", представление на студио "Театър".

 

Следващата година взима участие във "Влюбеният Шекспир", представление на ДТ "Стоян Бъчваров" с режисьор проф. Пламен Марков.

 

През 2017 година решава да кандидатства актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ и е приета в класа на проф. Пламен Марков. По време на обучението си в академията се сблъсква с роли като Любов Андреевна във "Вишнева градина", Тереза в "Паметта на водата" и Ана Петровна в "Платонов". Първият дипломен спектакъл на класа е "Нечистата" с режисьор Калин Ангелов, там Николета е разпределена в зловещата  роля на старата вещица.

 

Другото дипломно представление, в което взима участие е "Кукли сме ние" с режисьор Елица Йовчева, там тя изгражда образа на властна и лекомислена кралица.

След дипломирането си през 2021 година, Николета записва магистратура "Сценични изкуства. Мениджмънт и продуцентство". През 2022 година участва в мюзикъла "Брилянтин" към варненската опера, където влиза в кожата на забавната и лакома Джан.

Сега Николета е част от трупата на Драматично-куклен театър "Васил Друмев" -  град Шумен.

НИКИ.jpg

"Театърът е любов, страст, живот и вяра!"