МАКСИМА БОЕВА

Максима Боева е родена през 1992 г. в град Варна. Като дете участва в различни театрални школи, като най-ценни за нея са годините в "Златното ключе" с ръководител Катя Папазова и по-късно Сия Папазова.

 

Веднага след завършване на гимназия е приета „Кинорежисура“ в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Следването върви добре, но след като има възможност да гледа повече постановки в София и да се запознае с колеги от факултет "Сценични изкуства", Максима решава да се върне към театъра. Кандидатства и е приета при проф. Пламен Марков в специалност "Режисура за драматичен театър".

 

Като студентка, Максима няколко пъти е асистент на проф. Марков в професионални постановки, а именно “Измяна”, “Ретро” (ДТ “Стоян Бъчваров” - Варна) и “Злополучно криминале” (СТ “Алеко Константинов” - София). Заедно с другите студенти от режисьорския клас, работи по дипломната постановка на актьорите от класа на проф. Марков "Бай Балчо споменува" и е режисьор на новелата "Карвасарската крепост". 

Професионалният й път започва в ДКТ "Васил Друмев", където през 2018г. поставя "Нирвана" (автор Константин Илиев). Спектакълът получава множество награди, сред които и три номинации за Икар, включително за Дебют за режисура, награда за режисура на НФМТФ Враца, награда за млад режисьор "Слави Шкаров", две награди на Шумен и  др. 

 

В ДКТ "Васил Друмев" Максима поставя също "Алеко. Смях над мрачни страници." (Спектакъл по документални материали, съвместно с Любомир Колаксъзов) и "Две" (автор Таня Шахова). 

 

Извън театъра, Максима работи и на свободна практика. Режисьор е на постановката "Косвени щети" (Театър Азарян), която получава награда ИКАР за дебют на целия актьорски състав и награда за режисура на НФМТФ - Враца. Други нейни спектакли са "Експериментът" (Младежки театър "Николай Бинев"), "От другата страна" (ДТ "Антон Страшимиров"). 

maxima_edited_edited_edited.jpg

"Театърът за мен е една доста интересна игра."