СТЕФКА.jpg

СТЕФАНИ ЛЕЧЕВА

Стефани Лечева е завършила през 1991 г. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Елена Баева.

В творческата си биография има над 100 роли. 

Започва кариерата си в Драматичен театър  „Сава Доброплодни”, гр. Силистра.

Там играе Лариса в „Ешелонът” от Михаил Рошчин с режисьор Рюдигер Фолкмер,  Жил Търнър в  „Пеперудите са свободни” от Леополд Герш с режисьор Вл. Бурилков, Меги в „След грехопадението” от Артър Милър срежисьор Асен Гаджалов, Християния и Катерина в „Греховната любов на Зографа Захария” по Павел Спасов срежисьор Едмонд Грозданов, Амалия в „Двубой” от Иван Вазов с режисьор Никола Николов, Вела във „Вампир” от Антон Страшимиров с режисьор Душко Добрев и много, много други.

 

Професионалните ангажименти на актрисата Стефани Лечева през годините вървят успоредно с редица участия в концертни изяви, представяне на книги от различни автори и други културни събития в градовете – Силистра, Варна, Плевен, София, Разград, Шумен и др. 

 

Творческия път на Стефани Лечева е една пъстра и богата палитра от роли. Когато става част от трупата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, град Шумен, започват да валят роля след роля. Превъплъщава се в десетки образи –Елица от „Боряна” от Й. Йовков с режисьор Николай Колов, Кина в „Татул” от Г. Караславов с режисьор Димо Дешев, Жената в „Януари” от Й. Радичков с режисьор Александър Илинденов, Сарка в „Опечалена фамилия” отБр. Нушич с режисьор Юрий Дачев, Бабата в „Сестри” от Людмила Разумовска с режисьор Василена Радева, Майка Дария в „Към пропаст” по Иван Вазов с режисьор Бина Харалампива, Дора в "Две" от Таня Шахова срежисьор Максима Боева, Михалица в "Дойдох си" от Йонка Илиева с режисьор Д. Димитров, Баба Марта в „Михал Мишкоед" от С. Доброплодни, драматургичен вариант К. Карагеоргиев с режисьор С. Събев и много други. Неизброими са ролите на Стефани Лечева.

 

Печели редица награди: I награда – „за актьорско изкуство на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, „за истинно – документална и силно въздействаща ансамблова игра” на Национален фестивал на малките театрални форми – Враца – 2016. Спектакълът „Оттука започва България” получи и Номинация на „Академия Аскеер” за „Най – добро представление” – 2016 Получава награда за цялостен спектакъл на МФ „Друмеви театрални празници. Нова българска драма” – Шумен 2016 г., също и награда за женска роля от ТФ "НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА" - Шумен 2021. Има редица награди от нееднократни участия в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература „Лайош Кошут” – Шумен. 

СТЕФКАА.jpg

ОБИЧ! Театърът за мен е ОБИЧ защото дали умираш, или оживяваш на сцената, дали се възвисяваш, или се приземяваш към реалността на живота винаги го правиш с ОБИЧ към Театъра! Ако не си омагьосан, ако не носиш в себе си тази любов към сцената няма как да ти  се получи това чудно пътешествие ТЕАТЪР.