ДИМИ.jpg

ДИМИТРИЯ МИЛУШЕВА

Димитрия Милушева е родена на 12 март в Пазарджик. Като малка е ходила на балет, на плуване, в редица театрални кръжоци в родния си град. От 2000 до 2002г. е в учебния театър към Пловдивския университет с ръководител Христо Церовски.

 

През 2007г. завършва специалността Актьорство за драматичен театър в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в класа на проф. Елисавета Сотирова с асистент Тодор Димитров.

Като част от следването си изиграва наивната  Розет в ‘‘С любовта шега не бива‘‘, постановка Христо Церовски, Хиполита в “Сън в лятна нощ‘‘, постановка Тодор Димитров, Розалина в “Напразни усилия на любовта“, постановка Вяра Начева и много други.

В дипломните спектакли има възможността да се хвърли в дълбоките води с ролята на Раневская във “Вишнева градина‘‘, постановка Тодор Димитров.

От 2007 до 2010г. е актриса в ДТ„ Рачо Стоянов“– Габрово. Първата ѝ роля на професионална сцена е на Джулия в „Двамата Веронци“, постановка Невена Митева. В Габровския театър работи с двама румънски режисьори. В техни постановки изиграва  хитрата и напориста Дидина в  “Карнавална история“ от Караджале, постановка Михай Лунджану и  младата любовница в „Любовен Квадрат“ от Карине Ходикян, постановка Хакоб Казанджян.

Играе  в невербалния спектакъл „Татул“, постановка Надя Асенова, Невена Митева. С него участват във фестивали в Иран и Египет. 

Участва и в представления за деца, някои от които са „Самодивска мома“, постановка Надя Асенова и „Веселият светофар“, постановка Невена Митева.

 Димитрия играе млада жена и вещица в спектакъла  „Еньовден“, постановка Явор Бинев, съвместна продукция с театър Ловеч. Този спектакъл гостува на разменни начала в Киев. 

През 2008г. участва в международен театрален проект в „Thara theatre“ в Лондон. Играе Лукреция в „Похищението на Лукреция“, режисьор Мукул Ахмед.

От 2009г. до сега е актриса в Шуменския театър. Там играе в множество спектакли, както за възрастни, така и за деца.

Изиграва дъщерята в „Щастливото семейство“, постановка Кольо Михайлов. Участва в постановката „ Двама на люлката“ под режисурата на  Йосиф Сърчаджиев.  Влиза в ролята на  ученичката в „ Д-р“, постановка Бойко Богданов и на Нина в „ Излезе ангел от мъглата“, постановка Милен Димитров. Превъплъщава се в Соня в „Живот в три версии“, постановка Маргарита Мачева. Подвизава се и като Неда в „Началото на криворазбирането“, постановка Пламен  Марков. Участва  в танцовия спектакъл „Кукери“ , постановка Стефания Георгиева.

 

През 2022г. участва във филма „Ало“, режисьор Стефан Командарев.

ДИММИ.jpg

"Театърът за мен е олицетворение на много неща: вярната житейска  посока, пристан, който ми дава смисъл и утеха, дом, в който мога да се скрия и да се покажа, място, на което мога да срещна сродни души. В периодите, в които се е налагало дълго време да съм далече от театъра, аз буквално се изгубвам, душата ми залинява, падам духом, затова смело мога да кажа, че театърът е спасение за мен от самата мен."