чено 1.jpg

ВАЛЕНТИН ЧЕНКОВ

Валентин Ченков е роден на 31 януари 1964г. в гр. Плевен. Завършва „Руска езикова гимназия“ в гр. Плевен с руски и немски езици. Печели първо място на градско първенство юноши, младша възраст по шах-мат.

Участва в студиото на народната актриса Саша Филипова и в постановката на Плевенския театър:
„Дървеница“ на Маяковски с режисьор Елена Цикова.   

 

През 1984 е приет във ВИТИЗ в последния клас на проф. Сашо Стоянов. 

Дипломните му работи са „Сердарят“ по Григор Пърличев с режисьор Сашо Стоянов и Енобарб в„Антоний и Клеопатра“ по Шекспир с режисьор Цветана Стоянова. 

През 1988 г. става част от трупата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, гр. Шумен и е там и досега!

Изиграл е над 100 роли. Най-значимите от тях са: Ботев в „Тайната вечеря на Дякона Левски“ с режисьор Борис Панкин, Пилето в „Царството земно“ от Тенеси Уилиъмс с режисьор Бойко Богданов, Старбък в „Човекът , който донесе дъжд“ от Ричард Неш с режисьор проф.  Гриша Островски, Джон Смит в „Между два стола“ с режисьор Богдан Сърчаджиев, Чушкаров в „Двубой“от Иван Вазов с режисьор В. Бурилков, Касий Кахуун в „Конника без глава“ от Майн Рид с режисьор Любо Дековски, Кочев в „Новото пристанище“ с режисьор Юри Статков, Куилти в „Лолита“ от Набоков с режисьор Димитър Димитров, Отчето в „Мандрагора“ от Макиавили с режисьор Бойко Богданов, Бащата в „Сестри“ от Разумавска с режисьор Василена Радева, Хенри в „Камината“ от Маргарит Минков с режисьор Надя Асенова, Досужев в „Доходно място“ от А. Островски с режисьор Борис Голубицки, Поликсен в „Зимна приказка“ от Шекспир с режисьор Деян Русев, Мъж в „Алеко.Смях над мрачни страници“ с режисьор Максима Боева, Отец Оливарес в „Осъдени души“ от Димитър Димов с режисьор Бойко Илиев, Странния човек в "Лунната стая" от Павери Петров с режисьор Възкресия Вихарова и още много, много други.

Печели редица награди: I награда – „за актьорско изкуство на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, „за истинно – документална и силно въздействаща ансамблова игра” на Национален фестивал на малките театрални форми – Враца – 2016. Спектакълът „Оттука започва България” получи и Номинация на „Академия Аскеер” за „Най – добро представление” – 2016 Получава награда за цялостен спектакъл на МФ „Друмеви театрални празници. Нова българска драма” – Шумен 2016 г.

чено_edited.jpg

"Театърът е начин на живот. Възможност да влезеш в по- красиво измерение…"