_C2A3417.png

АЛЕКСАНДРА МИХАЙЛОВА

Александра Михайлова е актриса в ДКТ "Васил Друмев", гр. Шумен от 2007г. 

 

        Започва да се занимава с актьорско майсторство през 1999г., като част от Театрална студия "Игра" в Дом на културата "Средец"- гр. София.

    Под режисурата на Петър Върбанов, тя играе Бианка в "Хора с куфари" от Х. Левин, "Г-жа Пийчъм" в "Опера за три гроша" от Б. Брехт и Хана в "Кухнята" от А.Уескър.

 

    През 2003г. заминава за Пловдив. Там става част от първия випуск по Актьорство за драматичен театър към ПУ "Паисий Хилендарски". Класът се дипломира с художествен ръководител проф. Елисавета Сотирова и асистент Тодор Димитров. Той е режисьор и на двата дипломни спектакъла - "Вишнева градина" от А.П.Чехов, където Александра играе Любов Андреевна Раневская и "Доброто на страната ни" от Т. Уъртънбейкър, където влиза в ролите на Мери Бренъм и Капитан Дейвид Колинс. 

    

      Между 2008г. и 2017г., вече като професионална актриса, тя участва в проектите на Шекспирова школа "Петровден". Там тя работи с английския режисьор Рекс Дойл в спектаклите "Перикъл"- в ролята на Таиса, "Както ви харесва", в ролята на Розалинда, в "Бурята", където ролята на  магьосника Просперо е адаптирана за нея и превърната в Проспера и много, много други. 

    През 2012г. завършва магистърска програма Актьорско майсторство за театър и кино с художествен ръководител проф. Пламен Марков в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Александра се дипломира с ролите на Луси в "Заболяването младост"от Ф.Брукнер с режисьор Пламен Марков (копродукция с ДТ "Ст. Киров"-гр.Сливен) и на Лиз в "Илюзията" от П.Корней с режисьор Маргарита Младенова (копродукция с ДТ "Н.О.Масалитинов"-гр.Пловдив.

    Благодарение на програмата тя дебютира и с две филмови роли - Рачето в "Краят на въжето" с режисьор Дочо Боджаков и Леля Катя в "Болеро" с режисьор Светослав Овчаров.

 

    За 15 години в Шуменския театър тя е изиграла десетки роли, сред които: Жена А в "Куцулан или Вълча Богородица" от Константин Илиев с режисьор Валерий Пърликов; Маман в "Кафето Ви Г-н Министър" от Х. Гарбеа с режисьор Лучиан Сабадос, Студентката в "Пясъчен пъзел" от Яна Добрева с режисьор Съби Събев и много други.

Едни от последните ѝ роли в театъра са Мариа в "Михал Мишкоед" от С. Доброплодни с режисьор Съби Събев, Инес от "Живот в три версии" от Ясмина Реза с режисьор Маргарита Мачева, Ксантипа от "Последната нощ на Сократ" от Ст. Цанев с режисьор Евгени Будинов  и  Еми от "Въведение в тяхната картина" от М. Минков, с режисьор Стайко Мурджев. 

 

     За ролята на Еми, Александра печели Награда за женска роля от ТФ "Нова българска драма" през 2021г.

_C2A3405_edited_edited.jpg

"Театърът е място, където мога да бъда истинска, свободна и могъща. Място, където се сънува наяве. Понякога е място, където могат да ти извадят душата и да ти скъсат нервите…"